Gjør hagen vårklar

Å ha en fin hage, er deilig og et fint sted å slappe av når vårsola endelig begynner å varme. Men etter en lang vinter, må man pleie både gress, busker, trær og blomster. Vi gir deg noen tips om hvordan du gjør hagen klart til en forhåpentligvis fin og varm sommer.

Foto:Getty images

Snøen er smeltet og gresset er gult. Trærne har ikke fått blader ennå, mens krokusene har så smått kjempet seg gjennom en nytint jord. Hvordan få hagen til å bli den deilige oasen man trenger når varmen virkelig setter inn? Vi gir deg noen små tips som kan få hagen i orden til sommeren:

Rydd og gjør alt klart
Ekspertene sier at man ikke bør rake og rote for mye i bed for tidlig. Det samme gjelder plenen: Om man raker før snø eller frost er borte, risikerer man å ødelegge den. Man bør vente til det har tørket. Så planlegging er lurt. Ta deg en tur rundt i hagen og se hvor det trengs å ta i et tak. Som for eksempel fjerning av døde blader i blomsterbed og om du skal investere i noen blomsterkrukker.

Kalking og gjødsling av gresset
Noe av det første man bør gjøre, er å kalke og gjødsle plenen. Kalk gjerne før snøen smelter. Kalken renner ned i jorden med smeltevannet og gir viktig næring til gresset. Dersom snøen allerede er smeltet, kan du vente til en dag hvor været er litt fuktig. Når det har gått ca to uker etter kalking, kan du gjødsle plenen. I likhet med kalking, er det beste om man gjødsler i regnvær.

Beskjæring og kutting
Har du rosebusker i hagen din, bør du kutte disse en av de siste frostnettene før våren. Dette gir gode vekstvilkår. Nedklipping tidlig i sesongen gir rosene et godt utgangspunkt for å vokse seg store og frodige når varmen og sommeren kommer for fullt. Roser skal beskjæres ca 15 cm om våren.
(Skulle du være uheldig og klippe dem litt for tidlig, er det imidlertid ingen grunn til bekymring. Rosene tåler et par frostnetter, så lenge det ikke blir ordentlig vinterkaldt igjen).
Har du eple- eller pæretrær i hagen, kan også disse beskjæres – så sant blomstringen ikke har begynt.

Planting av blomster
En hage med blomster er pen – uansett om du planter i bed eller krukker. Kjøp inn litt god plantejord og plant litt stemorsblomster, tusenfryd og ranunkler. Disse kan tåle litt kaldere vær og tar seg pent ut i hagen. Vårværet kan være uforutsigbart, så det er lurt å starte med noen blomster som tåler kalde netter.

Terrassen
Har du en terrasse, må også denne vedlikeholdes. Mange mener at en høytrykkspyler gjør susen, men man bør være forsiktige med denne. Det kan hende at den skader terrassebordene dersom trykket er for høyt. Ofte er det nok med vann og såpe og en kost.