Slik holder du kjøkkenbenken fin

Med riktig stell blir det mindre flekker og skader.

Kjøkkenbenk i tre

Den klassiske kjøkkenbenken i tre bør oljes jevnlig for å holde seg fin, og for å hindre at væskesøl trekker inn. Olje den fire ganger i året, eller oftere ved behov. Dersom vannsøl ikke ser ut som «perler» på benken, er det på tide å olje den. En godt oljet kjøkkenbenk er også mer motstandsdyktig mot bakterievekst. Slik gjør du:

♦ Vask benken med trerens før du oljer. Da blir den skikkelig ren, og syrer nøytraliseres og resultatet etter oljing blir penere. Dette fås kjøpt i jernvarehandler og byggvarehus.

♦ Bruk treolje beregnet på kjøkkenbenker. Den er trygg ift. matlaging. Det finnes også olje i kremkonsistens som du polerer inn.

♦ Bruk en gammel t-skjorte eller bomullsklut til å gni inn oljen. Gni oljen inn i lengderetningen.

♦ Vær raus med påføringen, spesielt rundt vasken, der det er ekstra viktig at treet blir mettet og vanntett.

♦ Gi oljen tid til å trekke inn. Sjekk for områder der alt er trukket inn, og treverket fortsatt ikke er mettet. Påfør mer olje her. Evt. overflødig olje trekkes utover med fillen.

♦ Når du er ferdig skal fillen fuktes med vann og kastes. En tørr fille full av olje kan selvantenne og skape brann!

Har trebenken hakk? Disse kan gi bakteriene grobunn. Bruk et fint sandpapir og puss over hele kjøkkenbenken, og spesielt ved hakkene. Slik kan du også fjerne flekker. Dette gjøres FØR du vasker med trerens og oljer.

Kjøkkenbenk i granitt

GRANITT: Tilnærmet vedlikeholdsfritt, så lenge du har kjøpt skikkelig kvalitet. Foto: Shutterstock

Granittbenker er relativt vedlikeholdsfrie, men alt avhenger av hva slags kvalitet den har, og hvordan den brukes. Selv om granittbenken tåler mye, bør du bruke skjærebrett når du tilbereder mat, og unngå å sette varme kjeler/panner rett på den. Sure væsker som kaffe, brus, sitronsaft osv. kan lage matte flekker på den. Panner og kjeler kan lage skrapemerker. Slik vedlikeholder du granittbenken:

♦ Daglig vask gjøres med en fin klut og svakt såpevann av pH-nøytral såpe (som vanlig oppvaskmiddel). Ikke bruk svamper med skrubb, eller Jif-lignende vaskemidler, det ødelegger poleringen.

♦ Med jevne mellomrom bør granittbenken vaskes med steinsåpe for å holde poleringen tett og fin. Denne både renser benken, og tetter porene. Slike såper fås hos jernvarehandelen, fargehandelen eller i byggvarehuset.

♦ Du kan også etterimpregnere granittbenken med spesialmiddel, dersom du føler at det trengs. Slik spesialimpregnering skal holde i opptil ti år.

Har granittbenken fått en flekk som ikke fjernes med vanlig vask? Er det en olje/fettflekk (melk, smør, olivenolje) kan du lage en pasta av bakepulver og vann, og la den sitte på flekken i noen timer før du tørker den bort. Er den syrebasert (juice, kaffe, vin) lager du en pasta av bakepulver og hydrogenperoksid og lar den sitte på noen timer. Hydrogenperoksid fås på apotek.

Kjøkkenbenk i betong eller terrakotta

BETONG: Lekkert og trendy, men betongbenkeplate krever sitt stell. Foto: Sustainable Kitchens

En kjøkkenbenk i betong eller av uglaserte terrakottafliser er porøs og vil trekke til seg søl dersom den ikke behandles. Hvis den virker «tørr», er det på tide å olje den.

Du kan bruke både treolje til kjøkkenbenk eller gulvolje til tregulv for å behandle betong- eller terrakottabenken. Slik gjør du:

♦ Rengjør benken godt med mildt såpevann (oppvasksåpe fungerer fint). La benken tørke helt.

♦ Påfør tre- eller gulvolje med en bomullsklut eller gammel t-skjorte. Smør på, slike benker trekker til seg veldig mye olje. Tørk av overflødig olje.

♦ Dersom resultatet blir skjoldete, påfører du mer olje på de lysere områdene som ennå ikke er helt mettet.

♦ Husk å fukte fillen du har brukt og kaste den etterpå. En tørr fille full av olje kan selvantenne og skape brann.