Ti smarte løsninger og innredningsprinsipper for små leiligheter

Skal du flytte inn i ny leilighet med liten plass denne høsten? Fortvil ikke! Vi har samlet noen av de beste tipsene for smart innredning her.

Velg lyse farger, og forsøk å slippe inn mest mulig lys!

Lyse farger får nemlig et rom til å virke større enn det er, fordi lyse flater reflekterer inn mer lys enn mørke farger. La derimot gjerne noen få gjenstander være i en mørk og/eller matt farge – det vil gi følelsen av dybde i rommet og skape kontraster.

Fargene du bruker i rommet bør harmonere hverandre og ha samme nyanse. Lister, vegger og tak kan med fordel stå i samme farge, slik oppnår man en glidende overgang og mindre forstyrrelser i rommet.

Når du videre skal velge ut farger på ulike stoff, materialer og møbler, er et smart tips å velge dem i samme fargetoner som malingen. Dette gir en følelse av at ting “smelter” litt inn i hverandre, som som igjen skaper en større romfølelse.

Smarte løsninger:

Bytt til eller velg glassoverflater på dører, vegger og diverse overflater i leiligheten.

La vinduer være mest mulig frie og åpne (for å slippe inn lys og åpne opp for utsikten).

Multifunksjonelle flerbruksmøbler

Nøkkelordet for små leiligheter er multifunksjonalitet. Altså møbler som gir maksimal funksjonalitet og tar minimalt med romplass. Slike smarte møbler kan tilpasse seg ulike situasjoner og tjener dermed flere formål. VINN-VINN!

Smarte løsninger:

Velg et sofabord som har flere funksjoner. Hva med en sittepuff med et lekkert brett over som både kan brukes som bord, benpall og sitteplass?

Finn et stuebord som har oppbevaringsmuligheter, klaffefunksjon eller som både kan brukes som skrivepult og spisebord!

Dersom du planlegger å ha plass til gjester, er sovesofaen tingen for deg.

En bokhylle med innebygd skrivebord er perfekt for deg som er student eller som planlegger dager med hjemmekontor.

Skyvedører (gjerne med glassvinduer) glir rett inn i veggen når de ikke brukes og tar mye mindre plass enn vanlige svingedører!

Lag romsoner ved å bruke møbler til å dele opp plassen

Det er mange måter å dele opp et rom på uten å nødvendigvis ha fysiske vegger og flere atskilte rom. 

Har du hørt om visuell manipulasjon når det kommer til innredning? Det handler om å ta bevisst bruk av kontrastfarger og ulike teksturer for å dele opp ulike soner i rommet. 

Et annet smart tips er å bruke et stort teppe for å definere et spesifikt område i rommet. Ved å utnytte et møbel sin bakside eller harde flate, kan du også klare å skape et tydelig skille i rommet.

Større, men færre møbler

Et kompakt og lite rom kan fort virke større enn det er dersom du velger et par store og markante møbler framfor mange små. For å unngå at rommet virker kompakt, bør hovedmøblene (sofa, bord, stoler) også harmonere med hverandre når det gjelde fasong og form. 

Minimer overflødig tilbehør og småinteriør

Benytt anledningen til å ta en skikkelig opprydning i saker og ting!
Har du virkelig bruk for alle duppedingser og småting du har liggende fra opp gjennom tidene? Tenk praktisk og rasjonelt. Pakk bort det som er overflødig og som ikke passer inn. Ta gjerne en tur til nærmeste Fretex-butikk eller innleveringsstasjon med de tingene du ikke har behov for lengre.

Slanke og nøytrale møbler som glir inn i omgivelsene

Strømlinjeformede møbler og runde former vil skape en behagelig romfølelse. Det kan også være lurt å gå for møbler som står plassert på ben, framfor tunge møbler som står plassert rett på gulvet.

Bruk og bygg i høyden

Lek med høyden og tenk plassering i vertikal linje framfor horisontalt. Bokser og esker oppå skap og hyller er et smart tips! (Bare husk å ha en krakk eller stol tilgjengelig til bruk når du har behov for det som er oppi..)

Utnytt veggplassen og taket

Gå for vegghengt innredning og pynt! Møbler som kan henges opp i taket eller festes på veggen, frigjør gulvplass og er derfor praktisk og smart når du har liten plass. Enten det er snakk om hyller, planter eller lys – så er veggen og taket stedet å bruke framfor å ha det stående på gulvet. 

Skap stor romfølelse ved å velge ut et “blikkfang-element” i rommet

Speil er kanskje det eldste designtrikset i boka. Det gir inntrykket av at rommet er større, lettere og luftigere enn det faktisk er. Speil gir illusjonen av utvidelse, og det vil umiddelbart få rommet til å virke større og åpnere.

Visste du forresten at det lureste stedet å plassere et speil på er på motsatt side av vinduet? Da kan speilet nemlig reflektere inn så mye lys som mulig!

Hvis du ikke er særlig glad i speil, er et annet smart tips å finne et stort teppe. Det vil skape et blikkfang i rommet og få resten av gjenstandene til å “forsvinne” litt bort med første øyekast…

Velg riktig og smart oppbevaring!

Velg en sittebenk framfor stoler, vær på utkikk etter pene kurver som også kan brukes til pynt. Plasser skuffeløsninger under sengen og velg smarte hylleløsninger.