Planter i hjemmet – pynt og velvære

Trender kommer og går, men planter vil alltid bidra til et friskt og fint uttrykk når det kommer til interiør i hjemmet ditt. Ikke bare tar de seg godt ut som pynt, det er også bevist at planter øker både trivsel og velvære, og gjør oss mer oppstemte og produktive. 

Uansett hvilken interiørstil du har, passer planter godt inn i hjemmet. 

Helsemessige fordeler med grønne planter

Grønne planter er trendy og kan gi et hvert hjem det «lille ekstra» fra et interiørperspektiv. Men visste du at planter også kan bidra til økt trivsel og bedre inneklima? Grønne planter kan nemlig øke luftfuktigheten i rommet, tiltrekke seg svevestøv, rense inneluften for gasser og tilføre luften oksygen. I tillegg til renere luft, vil økt oksygen i luften redusere stress og gi bedre konsentrasjon og kreativitet. Planter med mange grønne blader vil gi størst effekt på luften. Jo flere blader, desto større fordampning.

Match plantene til interiøret

Du får grønne planter i mange forskjellige grønntoner, og det kan være morsomt å kombinere toner og tilpasse det etter rommene. Lek deg frem med planter som skaper kontraster eller understreker de fargene du allerede har i interiøret. Det viktigste å tenke på når man innreder med planter er riktignok hvilket lys plantene trenger. Det hjelper lite om du syns en plante passer fint i vinduskarmen om den blir solbrent, eller om du plasserer en plante som trenger mye lys langt inn i rommet. 

Mix & match

Ikke være redd for å innrede med mange forskjellige sorter, slik at du får et mangfold av nyanser og former. Skap et blikkfang i stuen ved å samle flere forskjellige planter i en gruppe. Still gjerne flere ulike planter i forskjellige høyder sammen for å skape liv. Å sette planter med forskjellige uttrykk sammen (store/små blader, forskjellige nyanser osv), kan gi en veldig fin effekt.

Planter på badet 

Det er mange planter som trives bedre i høy luftfuktighet. Disse passer, med andre ord, veldig bra på badet. Skap jungel-følelse, og frisk opp luft og lukt på badet med for eksempel en Gardenia eller Duftranke. Dette er to plantesorter som fint kan plasseres i et baderomsvindu. 

Har du ikke vinduer på badet? Velg da planter som lever fint i lite lys og som liker høy luftfuktighet. Gullranke er et eksempel på en slik plante. Den er veldig enkel å holde, og er en av plantene som vokser fint uten naturlig lys. 

Planter trives og ser bra ut i de fleste rommene i huset. Bruk de til å tilføre nye ekstra til interiøret – som pynt i seg selv, for å fremheve andre gjenstander, tilføy farger, og ikke minst bedre luft. 

Frisk, dekorativt og bra for helsa!