Kom i julestemning med disse interiørtrendene

Og vipps, så var desember her og det er blitt tida for å pynte til jul! Førjulstiden er en magisk tid der lys, pynt, musikk og farger skaper en nesten fortryllende stemning både utendørs, i bygatene og i våre egne hjem. Men hvordan vi velger å pynte våre hjem til jul er veldig forskjellig. Noen pynter ut ifra sine tradisjoner, andre ut i fra trender, og noen er mer bestemt på en spesifikk type stil når det kommer til å innrede til for sesongen. Uansett hvordan du liker å pynte kan du kanskje få litt inspirasjon her. Vi har sett litt på hva slags trender som gjelder, i tillegg til enkle tips som gir ekstra julestemning i heimen.

Hvordan vi pynter til jul er forskjellig fra hjem til hjem
Nøtteknekkere

Nøtteknekkeren er en kjent klassiker fra julehistoriene, og hører for mange helt selvsagt til julen. De siste årene har de små mennene i sjarmerende kostymer kommet tilbake for fullt. Et kjapt søk på nøtteknekker på google vil avsløre at nesten alle hjem-, hobby- og interiørbutikker har tatt det inn i sortimentet nå som det nærmer seg jul.

Nøtteknekkerne finnes i alle farger, høyder og former og er et «must-have» denne julen. En nøtteknekker kan plasseres sammen med annen julepynt på et lysfat eller stå alene og skinne for seg selv på en hylle eller i en vinduskarm. Kanskje velger du å gå for en av de større nøtteknekkerne som kan stå alene på gulvet å vise seg stolt frem.

Uansett, en nøtteknekker hører julen til, og det er ikke tvil om at trenden er kommet for å bli. De små (eller store) mennene skaper den kjente julestemningen i en ny og moderne drakt.

Nøtteknekkerne hører julen til
Rødt, hvitt eller naturlig?

Det er mange måter å få den gode julestemningen på. Det er spesielt tre stiler hos nordmenn som særlig går igjen når vi pynter til jul. Kanskje finner du inspirasjon i en av dem?

 Vi liker blant annet veldig godt å pynte i en naturlig og nedtonet stil, á la typisk moderne nordisk jul der den skandinaviske stilen med stramme møbler, treverk og duse farger spiller inn. Nordmenn har lenge vært tilhengere av det minimalistiske og det naturlige. Og har du en forkjærlighet for skandinavisk stil, er det ingenting i veien for å pynte til jul ved å ta i bruk farger, tekstiler og materialer som sklir naturlig inn i ditt hjem.

Veldig mange har falt for det hvite og minimalistiske, som ofte matcher stilen i nye og moderne hus. Pynt og tilbehør i hvitt og sølv/gull gir et elegant uttrykk for en romantisk og høytidelig julefølelse. Hvit juledekor har med årene faktisk blitt like populært som rødt og grønt. Hvitt gir en veldig ro i hjemmet, og dessuten passer det med alle andre farger, som gjør at det er enklere å kombinere hvitt dekor med det du måtte ha fra før.

Mens nordisk og hvitt er blitt stadig mer populært, er det mange som velger å gå for den klassiske røde og tradisjonelle stilen. Ofte er det mengder av julepynt som kombineres med innslag av gull og naturlige materialer som halm, tre og granbar. Her er det tradisjon, kos og hygge som står sentralt.

Det har blitt mer populært å pynte til jul på den nordiske måten. Foto: HM Home
Bytt ut tekstiler

Det enkleste du kan gjøre når du pynter til jul, men som kanskje har størst visuell effekt, er å bytte ut tekstiler. Pakk ned de lette gardinene med noe i fløyel, og gå for en annen farge enn det du vanligvis har hjemme. Har du gått for rød jul, er fløyelsgardiner i rutete rødt fantastisk for å skape den lune og koselige stemningen.

For å få et gjennomgående juletema i hjemmet, kan du også bytte trekk på pynteputer og sengetøy. Pledd og kanskje til og med håndklær på bad og kjøkken kan også byttes ut for å få et skikkelig gjennomført og koselig julehjem. Et annet tips er å bruke myke kunstskinn – det gir et koselig inntrykk og er veldig allsidig. Bruk kunstskinn i sofaen, ved sengen eller hva med å bruke det som et alternativ til stolputer?

Lys som skaper stemning både inne og ute

Nå som vi er i en tid der dagene fremdeles blir kortere, mørkere og kaldere er det desto hyggeligere med lys i alle former. Pynt opp med julestjerner, opplyste trær og busker, balkonger med lysslynger og ikke minst stearinlys. Dette bringer med seg glede, forventing og god stemning hverdagen vår.

En trend vi har sett de siste årene er adventsstaker med små mennesker som danner Lucia tog. Det har bare blitt mer og mer populært – litt sånn som nøtteknekkeren. Du finner disse i mange interiørbutikker og nettbutikker. Nordic Nest har slike staker både for deg som liker den hvite julen, og for deg som foretrekker det tradisjonelle røde. De har også mange forskjellige varianter og former av den populære lysestaken.

Et fint tips, kanskje spesielt til deg som har barn og/eller kjæledyr, er å bruke vokslys i LED. Da slipper du å bekymre deg for brannfare, og de «levende» lysene kan få lov å brenne døgnet rundt og lage koselig stemning.

Adventstaker med Lucia tog har blitt mer og mer populært de siste årene. Foto: Nordic Nest
Juletre

Kunstig juletre er blitt vanligere og vanligere i norske hjem. Kanskje fordi det letter litt på stresset som kommer med førjulstiden, kanskje fordi man sparer penger på å bare måtte kjøpe juletre en gang – det kan jo pakkes ned og opp år etter år. Eller kanskje begge deler. Uansett, vi har blitt såpass proffe på kunstige juletrær at det, for mange ikke er like viktig med «ekte vare» lenger. Man ser jo ofte ikke forskjell uansett.

Mange av de kunstige juletrærne kommer nå i tillegg med ferdig montert belysning. Dette tillater deg å kunne kose deg med selve pyntingen istedenfor å tenke på ledningsstyret. Du slipper med andre ord både skjøteledninger, dryssing fra treet og turen ut i skogen for å hogge! Hageland har sin egen kolleksjon av kunstige juletrær, og de kommer i alle størrelser, og med eller uten belysning. Juletrærne har fått best i test flere år på rad for deres naturtro utseende, som Hageland har tatt fra edelgran, furu og nordmannsgran.

Lukt

Lukten i juletiden er noe helt spesielt. Den søte lukten fra jule- eller pepperkaker i ovnen, eller den naturlige lukten av juletreet i stua er noe som er helt essensielt for å få skikkelig julestemning. Og det finnes en løsning for å oppnå denne kjente og gode duften – selv uten å bake eller å ha ekte juletre.

Duftlys fra Skandinavisk har spesialisert noen av duftlysene sine for den nordiske julen – de har blant annet et duftlys som lukter av grantre, perfekt for deg som har gått for kunstig juletre, men som savner den spesielle lukten et ekte juletre gir. De har også et eget duftlys som de har kalt for Skandinavisk Jul, som gir deg alle de deilige juleduftene du minnes fra barndommens jul.

Julen i full blomstring

Vi har tidligere vært borte i hvordan planter bidrar til stemning i hjemmet. Det er intet unntak i julen. Slipp naturen inn og lag organisk og levende stemning med de kjente og kjære julestjerne-blomstene eller juleroser. Disse finnes i mange forskjellige farger. Så uansett hvilken stil du har til jul, finner du garantert noe som passer.

For å være ekstra kreativ kan du for eksempel lage en sammensetning av blomster, mose og edelgran for dekorativ pynt til spisebordet eller i vinduskarmen. Kombiner gjerne med andre elementer fra naturen slik som kongler, grener og kvister.

Vi håper at våre tips har bidratt til litt inspirasjon når du nå skal begynne å pynte til jul. Og uansett hvordan du velger å pynte, ønsker vi deg lykke til – og en fantastisk jul når den tid kommer. 

Noe av det koseligste man gjør, er å samles rundt bordet til pepperkakebaking eller til et kreativt juleverksted. Hva med å sette i gang årets juleverksted? Her får du noen tips.

Kilder: Bohus, Hageland, Rusta, Nordic Nest