Eiendomsmegleren som rådgiver

De foreslåtte nye reglene for ansvarsforholdet ved salg av boliger illustrerer godt hvordan eiendomsmegleren er din viktigste rådgiver i salgsprosessen. Ikke bare er eiendomsmegleren en fagperson som det stilles krav til fra regulatoriske myndigheter, men også en person som har erfaringer fra fysiske salg av boliger. Det er ikke alltid det er juristen i finansdepartementet som vet hvor fallgrubene i eiendomsmarkedet ligger, men det gjør megleren som gjennomfører transaksjoner hver enest uke.

Velger man feil eiendomsmegler, kan man risikere å få flere hundre tusen mindre enn ved å velge den beste i ditt området. Prisforskjellen på tjenesten kan være noen titusener, men resultatet av boligsalget kan være på hundretusener.

Men hva slags type råd kan du forvente av eiendomsmegleren din?

  • Alt relatert til gjennomføring av salgsprosessen. Rekkefølgen og tidslinjen. Det viktigste er ofte å skape et tillitsforhold slik kunden er forberedt på hva det innebærer å selge bolig.
  • Interiørtips og styling. Før man skal markedsføre boligen på Finn.no, prospekt og i sosiale medier er det enkle grep som kan øke sannsynligheten for at det komme kjøpere på visning av akkurat din leilighet. Husk at konkurransen er stor og når alle markedsfører seg på de samme digitale flatene har viktigheten av styling og gode bilder økt betraktelig
  • Prisforventning. Det er ingen som har noe å tjene på for høye prisforventninger eller indikative priser i annonsen. Settes dette for høyt, skremmer det potensielle budgivere og selgeren blir nødt til å svelge kameler i budrunden. Settes den for lavt kan det bli anklager om lokkepriser som er forbudt. Det er riktig pris som gjelder, og her har eiendomsmegleren fått gode verktøy de siste årene, gjennom prisdatabaser og sammelignbare transaksjoner.
  • Markedsføring. Eiendomsmegleren skal promotere og markedsføre boligen din, men sammen må dere bli enige om hvordan og hvor mye penger du skal legge i markedspakken. Dette vil være avhengig av boligen din, og her vil eiendomsmegleren ha mye erfaring fra tidligere oppdrag.
  • Budprosessen. Til slutt skal boligen selges og det skjer gjennom bindende bud i en auksjonsrunde. Det er satt store kvalitative krav til hva eiendomsmegleren kan gjøre og ikke i en budrunde. Dette blir en juridisk viktigste jobben eiendomsmegleren gjør for deg. Spør han om råd og gjennomføring i forkant. Det skaper tillit og et mer vellykket boligsalg.