Jeg er førstegangskjøper, hva gjør jeg?

Boliglån

Det finnes ulike type lån, men fellesnevneren er hva du må stille som sikkerhet og betalingsevne. Sikkerhet er egenkapitalen eller innskuddet du har spart opp. Dette må være på 30% av kjøpesummen. I tillegg vil banken se en betjeningsevne gjennom lønnet arbeid. Her oppstår det ofte diskusjoner, da mange jobber deltid eller som selvstendig næringsdrivende. I et arbeidsmarked med under 4% arbeidsledighet, skal det mye til for at du ikke skaffer deg nye jobb, men allikevel kan banken kreve fulltidsansettelse og tre lønnslipper.

Renter og avdrag

Mulighetene for avdragsfrihet har blitt begrenset, men noen slike låneadganger eksisterer fortsatt. Mange førstegangskjøpere ønsker å kun betale renter, da de tenker at boligen stiger i verdi frem til de selger om 3-5 år uansett. Det betyr at de bygger en viss egenkapital ved å eie boligen, selv om man ikke betaler ned på lånet.

Medgarantist

Mange unge benytter seg av en medgarantist, ofte en foreldre som må signere for en andel av lånet. Denne andelen blir lagt til eksisterende låneeksponering hos foreldrene, og alle bør være klar over at det ikke minsker riskoen for familien, bare for banken.

Selve kjøpet

Vær forsiktig i budrunder. Når man kjøper sin første bolig er man som regel veldig ivrig og har allerede flyttet inn i boligen mentalt. Det kan føre til at man betaler for mye for leiligheten i stedet for å tenke som en bolighai. Ikke bli emosjonelt knyttet til eiendommen før den er din.

Overtagelse

Det kan vel aldri gå raskt nok, men vit at det er fullt mulig å forhandle om dette i budrunden. Her vil overtagelsestidspunktet variere fra salg til salg. Du får utdelt en overtagelsesprotokoll av eiendomsmegleren, som både du og selger skal signere etter dere har gjennomgått punktene og sjekket leiligheten. Der finner du alt du trenger å huske på. Dette dokumentet fungerer også som utløser for utbetaling av kjøpesum og overdragelse av nøkler.

Ønsker du flere råd? Klikk her for å finne din nærmeste &Partners-megler!