Nye leietrender – heller leie enn leie?

I de senere år er det flere som heller vil leie enn å eie. I større byer ser vi at mange velger å benytte seg av leieløsninger på bil, fremfor å eie. Spesielt unge sier de foretrekker å leie fremfor å eie.

Ved oppussing – heller leie verktøy enn å kjøpe? Foto: Getty

Å leie en bolig er vanlig, på samme måte som at det er vanlig å leie ut en sekundærbolig man eier.

Vi ser nye trender i samfunnet, hvor man tenker mer miljøvennlig. Hvorfor eie en bil, når den kanskje står i garasjen mesteparten av tiden? Eller skal du sage ned det gamle treet i hagen, eller klippe hekken som har vokst litt i høyeste laget? Da trenger du ikke å kjøpe en ny motorsag eller hekkeklipper. Det samme gjelder om du skal pusse opp, og vil gjøre det selv. Kanskje du skal selge boligen din, eller du har tenkt på utleie? Noen ganger krever det en del arbeid og verktøy. Men heldigvis kan du slippe å kjøpe ny slagdrill eller sirkelsag. Flere aktører som blant annet Maxbo, Obs! Bygg, Clas Ohlson og Jernia driver med utleie, slik at du kan gjøre arbeidet selv og levere utstyret tilbake når du er ferdig.

Leie møbler? Foto: Getty

Leie møbler og hvitevarer

Selv om det er vanlig å eie i Norge, er det også en del som heller vil leie enn å eie. Og når man først leier en bolig, må den møbleres.  Internasjonalt, er det vanlig å leie møbler enten det er for kortere eller lenger perioder, som for eksempel Roomservice i England og Feather i USA. Her i Norge har vi foreløpig ikke et slikt tilbud tilgjengelig. Tidligere kunne man leie TV og hvitevarer hos Thorn, men den tjenesten finnes ikke lenger. IKEA har et pilotprosjekt gående hvor bedrifter kan leie møbler. Dersom dette viser seg å bli en suksess, kan dette videreføres til privatmarkedet.

– På samme måte som leasing av bil er blitt stadig mer vanlig, burde dette også gjelde møbler, mener administrerende direktør hos Partners Eiendomsmegling, Marianne Sodeland.  – Fordelen ved å leie møbler er at du får frihet og slipper store investeringer. Dette er gunstig i en flytteprosess, for eksempel. Kanskje du plutselig må flytte midlertidig, og trenger bare noen få møbler. Da kan en slik løsning være smart, mener hun.  – Dette er en løsning som vi savner. I dag er det stort sett boligstylister som leier ut møbler til visning. Med tanke på det grønne skiftet, er det kanskje en god løsning å leie møbler og hvitevarer fremfor å kjøpe?

Gjenbruk

Tanken bak å leie fremfor å eie, er mye basert på gjenbruk. Spesielt blant unge, står miljøfokuset sterkt. I følge en undersøkelse gjennomført av Klarna, svarte 23% av de under 30 år at de heller ville leie sports- og skiutstyr fremfor å eie det. En smart løsning, med tanke på at man kun bruker skiutstyret en begrenset periode av året. Slike trender gjør det mulig for aktører som for eksempel Fjong.com å lykkes. En norsk nettbutikk hvor man kan leie klær.

I dag er det vanlig å fyke rundt på en el-sparkesykkel fra enten Voi eller Tier – altså et fremkomstmiddel man bruker rett som det er, men som du ikke eier – men leier. Eller bysykler som er tilgjengelig flere steder her til lands. Dette er bare noen av de nye trendene vi ser i dag.

Storbyer som Oslo, Bergen og Trondheim har etter hvert satset på syklende og kollektivtransport og mindre privatbilisme. Dette har ført til at enkelte ikke kjøper bil, men velger andre alternativer. Nabobil og Hyre er et par aktører hvor man via en app kan leie en bil for en periode, uten å måtte ha parkeringsplass utenfor boligen. Vy har også begynt med bilutleie i Oslo.

Neste gang du har behov for noe nytt, enten det er til oppussing, innredning, en skitur eller transport, sjekk om det finnes muligheter for å leie. Da kan du spare deg selv for potensielt ganske mye penger, samtidig som at du sparer miljøet. En skikkelig win-win situasjon.

Kilder: Klarna, Roomservice, Feather, Fjong, Nabobil, Hyre