Nye regler kan gi større ansvar til boligselger

Regjeringen vurderer å innføre nye regler ved salg av boliger, som kan innebære en skjerpelse av kravene som stilles til både kjøper og selger men hovedvekt på sistnevnte. Formålet med de forslaget er å øke informasjonsplikten og dermed hindre krangler i etterkant. Det gjøres også ved å sette en minste terskel for krav på 10.000 kroner, som da kjøper uansett må bære for utbedring av boligen etter overtagelse.

Tilstandsrapporten

Boliger skal ikke lengre selges “som den er”, men dokumenteres i en utvidet tilstandsrapport. Slike forbehold var populære tidligere fordi det skjøv ansvaret for tilstanden over på kjøper, som da burde ta seg god tid til å sjekke boligen før konkrete bud blir avgitt. Nå må selger bestille en tilstandsrapport med mye mer informasjon.

Det blir også lagt krav på at kjøper setter seg grundig inn i tilstandsrapporten, da det ikke blir gitt anledning til å klage på noe som er dokumentert skriftlig fra takstmann. Herunder ligger det også en skjerping av reglene for brutto areal. Måleteknikkene er så gode i dag at det ikke skal forekomme avvik.

10.000 kroners grensen

Den nye loven sier at ingen boliger er perfekte, og er det mange år siden den ble oppført vil de aller fleste boliger bære preg av slitasje og bruk. For å hindre krangel om småbeløp unødig tidsbruk slurv, har regjeringen satt et minste tak på utbedringer fra selgers side til kjøper på 10.000 kroner. Det betyr i klartekst at hvis du skal klage på listverk, stikk kontakter, dørhåndtak etc. så må dette overstige 10.000 kroner før du kan klage til kjøper på ting han har lovet å utbedre.

Da gjenstår det å se hva regjeringen faller ned på. Reaksjonene har vært mange både fra de som mener risikoen blir veldig høy for boligselgere, til de som ønsker å rydde opp i et utydelig regelverk.